Haber

Türklere yönelik soykırımın üzerinden 59 yıl geçti! “O yol haritası artık mümkün değil”

Terör örgütü EOKA militanları 21 Aralık 1963’te Kıbrıs’ta Kıbrıs Türklerine karşı başlattı. kanlı noel“Adlandırılan katliamın üzerinden 59 yıl geçti, saldırılarda 364 kişi şehit oldu, 103 Türk köyü boşaltıldı, yaklaşık 25 bin kişi evinden oldu.

O GECE TÜRKLERİ YOK ETME PLANI UYGULANIYOR

Kıbrıslı Rumlar, Ada’yı Yunanistan’a bağlamak için 21 Aralık 1963’te uygulamaya koydukları Enosis gibi Kıbrıs’taki Türklerin imhasını da içeriyordu. Akritas Planı21 Aralık 1963’te uygulanmaya başlandı.

20 Aralık 1963 gecesi Lefkoşa’nın Tahtakale semtinde Kıbrıslı Türk Zeki Halil ve Cemaliye Emirali’nin şehit edilmesiyle başlayan Kanlı Noel saldırıları, Ayvasıl, Küçükkaymaklı ve Kumsal saldırılarıyla devam etti.

24 Aralık 1963’te Rum çeteleri Lefkoşa’nın Kumsal bölgesinde saldırılarını sürdürürken, Kıbrıs’ta Türk Alayında doktor olarak görev yapan Binbaşı Nihat İlhan, eşini ve 3 çocuğunu öldürdü.

MUHTEŞEM FOTOĞRAF: BANYO KATLİAMI

Eşi Mürüvvet İlhan ve çocukları Murat, Kutsi ve Hakan Binbaşı İlhan’ın evinin küvetinde öldürülmüş halde bulundu. Bu olay tarih oldu Sahil Katliamı” veya ” banyo katliamıKatliamın yaşandığı ev daha sonra Barbarlık Müzesi olarak ziyarete açıldı.

KIBRISLI TÜRKLER ADA’NIN YÜZDE 3’ÜNDE SIKIŞTI

Kanlı Noel olaylarıyla başlayan katliam ve Rumları göçe zorlama sonucunda 1963-1974 döneminde Kıbrıslı Türkler adanın yüzde 3’üne sıkıştırıldı.

Yunanlıların Türklere yönelik sistematik saldırısında ve toplu katliamında” Kıbrıs Cumhuriyeti” Lideri İçişleri Bakanı 3. Makarios’tur. Polikarpos Yorgacis, terör örgütü EOKA-B’nin elebaşı Nikos SampsonEOKA terör örgütünün kurucusu ve başkanı Yeoryos Grivasardından Cumhurbaşkanlığı görevinde de görev yapan dönemin Temsilciler Meclisi Lideri Glafkos Kleridesdoğrudan veya dolaylı olarak dahil olmuştur.

KIBRIS TÜRK, TÜRKİYE’NİN MÜDAHALEDE KAYDEDİLDİ

Kıbrıslı TürklerTürkiye’ye yönelik 1963 yılında başlayan saldırılar ve toplu katliamlar, 1974 yılında Türkiye tarafından garantörlük ve uluslararası hukuktan doğan hakları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kıbrıs Barış Harekatıile sona erdi.

27 MAYIS 1960 DARBE KIBRIS’TAKİ TÜRK DİRENİŞİNİ KIRDI

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı Nezire Gürkan ile röportaj Rauf Denktaş27 Mayıs 1960 Darbesi sonrası Kıbrıs’ta. Türk direnişiDarbecilerin yönetim tarafından kırıldığını belirtti.

Rauf Denktaş, Türkiye’de 27 Mayıs 1960 ihtilalinden sonra TMT’nin liderliğinin değiştiğini ve yerine İşk Vuruşkan’ın geçtiğini belirtti. Yarbay Mustafa Kaya Dağlıkısa vadeli misyonunda büyük hasara neden olduDenktaş, TMT’nin yeni liderinin kendisini Dr. Küçük aleyhine konuşturmaya çalıştığını ve Dr. Nalbantoğlu için ölüm fermanı çıkardığını söyledi.

“DENKTAŞ VE EKİBİNİ TUTUN” TALİMATLARI

Denktaş, 1960 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasıyla Kıbrıs’a büyükelçi olarak gönderildi. Emin DirvanaBununla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Denktaş şunları söyledi:

TARİHİ YILMAZ ALTUNSOY YUNAN’IN KIBRIS’I YUNANİSTAN’A BAĞLAMAK AMACIYI AÇIKLADI


Konuyla ilgili Haber7açıklamalarda bulunmak Tarihçi Yazar Yılmaz AltunsoyKıbrıs’taki katliamlarla ilgili değerli açıklamalarda bulundu.

Tarihçi Yılmaz Altunsoy, sorunun Kıbrıs’ın İngiltere tarafından işgaline kadar dayandığını belirtti. İngiltere’nin adayı haksız ve hukuksuz bir şekilde işgal etmesinden sonra 19 Şubat 1959 tarihli Londra Anlaşması ile iki toplumlu tek Kıbrıs devletinin kurulmasının yolu açılmış oldu. Kıbrıs Cumhuriyeti 15-16 Ağustos 1959 gece yarısı kuruldu. Bu cumhuriyetin anayasasına göre Türkler bölünmeden, Rumlar ‘enosis’ten vazgeçeceklerdi. Devlet organları yüzde 70 Rum, yüzde 30 Türk olacak şekilde oluşturuldu. Savunma ve orduda yüzde 60 Rum, yüzde 40 Türk olacaktı.dedi.

İLK GÜNDEN İTİBAREN İŞARET VERİYORLAR

Türkiye’den 650, Yunanistan’dan 950 asker gönderildiğini ve Kıbrıs’ta bir alay oluşturulduğunu belirten Altunsoy, “ İngiltere, Yunanistan ve Türkiye garantör ülkeler haline geldi ancak bu yapı uzun sürmedi. EOKA ve Nikos Sampson önderliğinde terör örgütleri kuran Yunanlılar, samimi olmadıklarını göstermeye ve Ada’yı Türkten arındırma çalışmalarına devam edeceklerinin sinyallerini vermeye başladılar.” söz konusu.

ANAYASA YUNANLAR İÇİN SADECE BİR ADIMDI

Altunsoy, Rumların yüzde 70-30 oranına hiçbir zaman uymadığını ve Rumların Türkleri devlet dairelerinden uzaklaştırmaya başladığını belirtti. Yunan lider Makarios Türkiye’nin Yunanistan’a katılma hedefinden vazgeçmediğini söyledi. Kurulan cumhuriyetin ilk dönemde dağılmaya başladığını belirten Altunsoy, şöyle konuştu: “Yunanlılar, Ada’daki egemenliklerini paylaşacak Türkleri hiçbir zaman istemediler. Anayasa onlar için sadece bir basamaktı.” belirtti.

TÜRK JETLERİNİN KIBRIS ÜZERİNDEN UÇUŞU SOYKIRIMI DURDURDU

Tarihçi Yılmaz Altunsoy, Yunanlıların Yunanistan’a bağlanmak için 21 Aralık 1963’te Akritas Planı’nı başlattığını kaydetti. Türkleri devlet yönetiminden uzaklaştırma ve asimile etme projesi olan Akritas Planı fiili bir soykırıma dönüştü. Rumların başında yer alan eşkıyanın başı Nikos Sampson, 22 Aralık 1963’te Küçükkaymaklı köyünde soykırım yaptı. Bu soykırımda 92 şehidimiz, 475 yaralımız oldu. 25 Aralık 1963’te Türk jetlerinin ada üzerinden uçmasıyla katliam durdu. Tarihimize ‘Kanlı Noel’ olayları olarak geçen katliam ve olaylardan sonra Kıbrıs fiilen ikiye bölünme yoluna girdi. Rumların kışkırtması ve kışkırtmasıyla Rumlar ortak bir çatı altında yaşama planına karşı çıktılar. Aynı durum 1970’lerde de devam etti.” söz konusu.

TEK DEVLETLİ YOL HARİTASI ARTIK MÜMKÜN DEĞİL

Yunanların 2004’te Annan Planı’nı reddetmesinin ardından ortak devlet kurma çabalarının rafa kaldırıldığını kaydeden Altunsoy, şunları kaydetti: Kıbrıs’ta tek devletli bir yol haritası artık mümkün değil. Tarih bize bunu göstermiştir. Kıbrıs halkı, vatanında sonsuza dek kendi bayrağı altında ve Türkiye’nin himayesinde yaşamaya devam edecektir. Türkiye, Kıbrıs halkının Doğu Akdeniz’deki çıkarlarını korumaya kararlıdır.dedi.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu