İran’daki üniversitelerde Mahsa Emini protestoları devam etti
İran’da 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesi üzerine başlayan şovlar kimi üniversitelerde sürdü.
Ülkede devam eden şovlara ve gözaltına alınan bireylere dayanak, üniversiteye giriş yasağı ve gözaltılara reaksiyon için üniversitelerde toplanan öğrenciler, disiplin şurası davalarının çabucak sonlandırılması isteğinde bulundu.
Ülkenin farklı kentlerinde yer alan Mazenderan, Şehid Beheşti, Urumiye, Tebriz Tıp Bilimleri, Zehra, Bilim ve Teknoloji, Noşirevani, Terbiyet Müderris, Kirmanşah Razi, Allame Tebatebayi, Buyruk Kebir, Senendec Tıp Bilimleri, Azad, Kürdistan, Tahran Sanat, Hamid Kaderzade üniversitelerinde öğrenciler protesto düzenledi.
İslami Kuruluşlar Öğrenci Birliğinin, Telegram sayfasından yayınladığı imgelere nazaran, Tahran Bilim ve Teknoloji Üniversitesi öğrencileri, tutuklu öğrenciler ve protestolarda öldürülenlerin anısına yerleşke içindeki havuzu kırmıza boyayıp kağıttan gemiler yüzdürdü.
Görüntülerde, Hoca Nasruddin Tusi Üniversitesi’nde gösteri düzenleyen öğrenciler ile Besic milis gücü üyesi olduğu ileri sürülen kişiler arasında çatışma çıktığı görüldü. Öğrencilerce yapılan açıklamada, çok sayıda göstericinin yaralandığı bilgisi aktarıldı.
Kürdistan Üniversitesi’nde çekildiği ileri sürülen imgelerde, güvenlik güçlerinin silahlı müdahalede bulunduğu, öğrencilerin dağa yanlışsız koştuğu, bir kısmının yere düştüğü, kimi göstericilerin yaralandığı görüldü.
Üniversitelerde düzenlenen şovlarda çok sayıda kişinin gözaltına alındığı haberleri de gelen bilgiler ortasında yer aldı.
İran’daki gösteriler
Tahran’da 13 Eylül’de “ahlak polisi” olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından “başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle” gözaltına alındıktan sonra fenalaşarak hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin, 16 Eylül’de yaşamını yitirmesi ülke yönetimine karşı protestolara yol açmıştı.
Resmi kaynaklardan olaylarda sivillerin ve güvenlik güçlerinin öldüğüne dair açıklamalar yapılsa da ölü sayısı hakkında net bilgi verilmiyor.
Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü 17 Kasım’da yaptığı açıklamada, şovlarda 342 kişinin öldüğünü duyurmuştu. İran medyasına yansıyan haberlere nazaran, şovlar sırasında 50’den fazla güvenlik vazifelisi ömrünü yitirdi.